Sınav Hakkında

İstanbul Bilgi Üniversitesi  Müzik Bölüm Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci almaktadır. Sınavlar her sene Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan bir süreçte yapılır.

Sınav başvurusu ile ilgili bilgileri ve sınav takvimini Müzik Bölümü web sitesinden takip edebilirsiniz.

Başvurularda yaş sınırı gözetilmez.

Bu sınava girebilmek için TYT sınavı asgari puanı aranmamaktadır. Ancak değerlendirmede yazılı sınavlar, portfolyo, mülakat ile beraber TYT ve OBP puanları da kullanılmaktadır.

Yatay Geçiş ve her türlü öğrencilik transfer durumları dahil herkesin yetenek sınavına girmesi zorunludur.

1. Yazılı Sınav: Yazılı Sınav toplu yapılan, aşağıda belirtilen dört aşamadan oluşan ve yaklaşık 3 saat süren bir sınavdır. Dört aşamada da ortalamanın altında kalan adaylar sözlü mülakata davet edilmeyeceklerdir. Bu sınava gelirken yanınızda kurşun kalem, tükenmez kalem ve silgi getirmeniz yeterlidir.

  • Kulak Algılama: Ses algılama bölümünde, adayın duyma kabiliyetini ölçmeye yönelik ses örnekleri çalınacaktır. Adaylardan, notaların birbirine olan uzaklığını, şiddetini, aynılık/farklılık derecesini, süresini ve bunun gibi benzerlik ve farklılıklarını tanımlamaları istenecektir. Aynı zamanda frekans, ses şiddeti, ses prodüksiyonu ile ilgili benzerlik ve farklılıkları tanımlamaları istenecektir.
  • Dinleme Analizi: Müzik algılama bölümünde, adaylara çeşitli müzik stillerinden örnekler dinletilerek, adayların müzik türlerini (ör: reggae, funk, vb.), müzik aletlerini tanımaları ve stil bilgisi ile ilgili soruları cevaplamaları istenecektir.
  • Teori: Teori sınavında adaylardan nota değerleri, nota yazımı, yazılı ses aralıklarını tanımlama, tanımlanmış ses aralıklarının açık yazımı, gamlar ve arızaları, yazılı üç sesli akorları (triads-beşliler) tanımlama, tanımlanmış akorların açık yazımı ve bunun gibi soruları cevaplandırmaları istenecektir.
  • Kompozisyon: Adaylardan sınav sırasında verilecek bir konu hakkında en çok 500 kelimelik bir yazı yazmaları istenecektir.

2. Sözlü Sınav: Müzik Sunum Sözlü Sınavı , bireysel yapılan ve her aday için yaklaşık 10 dakika süren karşılıklı görüşmedir. Sözlü Sınav aşağıdaki bölümlerden oluşacaktır:

  • Proje: Bu projeyi sadece Sözlü Sınava davet edilen öğrenciler hazırlayacaklardır. Sözlü sınava davet edilen adaylar üç güne dağıtılacaktır. Sözlü sınav için hazırlanacak proje için anahtar kelime/kavram/görsel, sözlü sınavdan bir önceki akşam, müzik bölümünün web sitesinden anons edilecektir. Projenizi bit kayıt olarak sunabileceğiniz gibi, bir performans da sergileyebilirsiniz. Dilerseniz, performansınıza eşlik edecek bir ses kaydı/müzik getirebilirsiniz. Performansınızı hazırlarken size sorduğumuz soruyu müzikal bir tavırla nasıl ifade edebileceğinize odaklanmanız gerekiyor. Performansınızı sunarken akustik ve elektronik enstümanlar kullanabilirsiniz. Performansınızı sunarken sesinizi ve bedenizini kullanabilirsiniz. Performansınızı sunarken müzik enstrümanı olmayan ama ses çıkaran çeşitli nesneler (bozuk para, oyuncak, masa vs.) kullanabilirsiniz.Bu proje sınırlı bir süre içinde yaratıcılığınızı hangi ölçüde ortaya koyabildiğinizi görebilmemiz için tasarlanmıştır. Bu sebeple mümkün olduğunca esnek ve açık düşünmeniz ve bunu performansınıza yansıtabilmeniz sınavda başarılı olabilmeniz için önemlidir.Sınavda enstrüman kullanmak isteyen adaylar, davulcu ve piyanistler hariç, kendi enstrümanını getirmekle yükümlüdür (enstrümanlar için amfiler mevcuttur). Sınava, randevu verilen saatte, enstrümanınızın akordunu yapmış ve ısınmış olarak gelmeniz size ayırdığımız kısıtlı zamanı verimli kullanabilme açısından önemlidir.
  • Portfolyo: Sınav jürisi teslim etmiş olduğunuz potfolyo ile ilgili sorular soracaktır. Portfolyolar başvuru esnasında çevrimiçi olarak teslim edilecektir. Portfolyosunu teslim etmemiş adaylar yazılı sınava alınmayacaklardır. Portfolyo hazırlama ve teslim kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
  • Müzik hakkında konuşma: Sözlü Sınav boyunca müziğe bakış açınızı anlayabilmek adına sizinle sohbet edeceğiz. Bu sebeple müziğe nasıl yaklaşıyor olduğunuzun farkında olmanız sınavda başarılı olabilmeniz için önemlidir.
  • Ek Sunum: Sözlü Sınava portfolyonuzda yer almayan kayıtlı bir beste veya düzenleme getirebilirsiniz. Eğer jüri uygun görürse, sürenin elverdiği ölçüde bu işinizi dinleyip size soru sorabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

-Tüm adayların sınav saatinden bir saat önce kampüste olmaları rica olunur.

-Sınava cep telefonu getirilmemesi rica olunur. Kampüse cep telefonuyla gelen adayların, telefonlarını sınav gözetmenlerine emanet etmesi gerekmektedir; sınav esnasında üzerinde cep telefonu olduğu anlaşılan adayın sınavı sonlandırılarak geçersiz sayılacaktır.

-Kalem ve silgi adaylar tarafından getirmelidir; bölüm, kalem ve silgi tedarik etmeyecektir.

-Yazılı sınav sürecinde yalnızca bir defa ara verilecektir, bunun dışında sınav süresince derslikten çıkmak mümkün değildir. Bu sebeple, adayların, sınava girmeden önce temel ihtiyaçlarını mutlaka gidermesi rica olunur.